3D-modelbouw


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


1503 Negenoog rechtdoor

Producten > 1:22,5-artikelen > Verkeersarmaturen

VorigePlayVolgende

Beschrijving
Het negenoog (oftewel tram/buslicht) is een in Nederland gebruikt verkeerslicht bestemd voor lijnbussen en trams. Staat een negenoog bij een busstrook of busbaan, dan geldt hij ook voor andere voertuigen die daar rijden, zoals taxi’s en hulpdiensten.

Een negenoog toont maximaal negen lampjes in de ruimte waarin een verkeerslicht normaliter één lamp heeft: zes witte, twee rode en een gele. Afhankelijk van de richtingen die moeten worden getoond, kunnen er minder lampjes zijn, maar minstens vijf: twee rode, twee witte en een gele. De rode lampjes staan op de middelste rij links en rechts, horizontaal tegenover elkaar. Wanneer ze branden heeft dit dezelfde betekenis als het rode licht voor overig verkeer. Het gele lampje zit in het midden en heeft ook dezelfde functie als het gele licht voor overig verkeer.

De witte lichten staan altijd verticaal of diagonaal tegenover elkaar en geven behalve dezelfde betekenis te hebben als het groene licht op 'normale' verkeerslichten, ook de richting aan waarvoor het licht geldt. Geldt een wit licht voor meerdere richtingen, dan kan dit aangegeven worden door op de bovenste rij een tweede en eventueel een derde wit licht te laten branden, op deze manier in twee of drie richtingen wijzend. Als de witte lampjes knipperen betekent dit dat er nog kruisend verkeer mogelijk is.

Het schaalmodel
De negenogen in schaal 1:22,5 hebben een wanddikte van 0,7 mm. Ze worden geprint in het materiaal Polyamide en vervolgens geschilderd in de kleur RAL 9005 (Gitzwart). De negenogen worden geleverd in 3 uitvoeringen, te weten: linksaf, rechtdoor en rechtsaf. Het negenoog is voorzien van 5 smd-led’s (2x warm wit, 1x oranje en 2x rood). De nominale werkspanning is 12-20 Volt. Het negenoog is beveiligd tegen verkeerd aansluiten en kan zowel op gelijkspanning, als wisselspanning aangesloten worden.worden met de grootste zorg handmatig nabewerkt. Hierdoor is het mogelijk dat er kleine nuanceverschillen optreden tussen de modellen.

Het materiaal Polyamide is een redelijk sterk materiaal en geschikt voor buitengebruik. De verflagen zijn beschermd met een laag vernis. Bij buitengebruik kan de vernislaag sneller verouderen, wat de onderliggende verflagen negatief kan beïnvloeden.

Uitvoeringen
Verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen:
- Negenoog linksaf - Artikelnr. 1501
- Negenoog rechtsaf - Artikelnr. 1502
- Negenoog rechtdoor - Artikelnr. 1503

Bouwbeschrijving
Voor het plaatsen van de negenogen op uw modelbaan zijn een drietal mogelijkheden:
1. Het negenoog kan worden geleverd met een messing paaltje, met een diameter van 4 mm (artikelnr. 1550). Dit paaltje is Verkeersgrijs (RAL 7042) geschilderd en is 20 mm langer uitgevoerd, dan dat deze boven uw modelbaan dient uit te steken. Het paaltje kan hierdoor in een gaatje van 4 mm gestoken worden, welke u vooraf in uw modelbaan moet boren. Indien u geen gaatje in uw modelbaan wilt boren, dan kan er als alternatief een voetstuk geleverd worden, waar het paaltje in geschoven kan worden. Hiervoor dient u het paaltje dan wel 20 mm in te korten;
2. Het negenoog kan geleverd worden met een in Polyamide uitgevoerd getrapt paalje, met een diameter van 4 mm aan de bovenzijde en 6 mm aan de onderzijde (artikelnr. 1551). Dit getrapte paaltje is in zwart met witte strepen geschilderd en is 20 mm langer uitgevoerd, dan dat deze boven uw modelbaan dient uit te steken. Het getrapte paaltje kan hierdoor in een gaatje van 6 mm gestoken worden, welke u vooraf in uw modelbaan moet boren. Indien u geen gaatje in uw modelbaan wilt boren, dan kan er als alternatief een voetstuk geleverd worden, waar het paaltje in geschoven kan worden. Hiervoor dient u het paaltje dan wel 20 mm in te korten;
3. Indien u meerdere verkeerslichten op één paaltje wilt plaatsen, of een verkeerslicht hoger wilt plaatsen, dan kunt u ervoor kiezen om het negenoog te plaatsen op een enkele, dubbele of driedubbele paalsok (artikelnrs. 1552, 1553 resp. 1554). Deze paalsokken zijn uitgevoerd in Polyamide en zwart geschilderd. Ze kunnen geplaatst worden op zowel het messing paaltje, als op het getrapte paaltje.

Aansluitschema bedrading
Grijs: gezamenlijke plus (+)
Wit: wit licht (-)
Oranje: oranje licht (-)
Rood: rood licht (-)

Digitale decoder

Het negenoog kan aangestuurd worden met een digitale functiedecoder.

Homepage | Winkel | Producten | Prijslijst | Downloads | Hoe werken wij | Waar staan wij voor | Hoe kunt u ons bereiken | Hoe kunt u bij ons bestellen | Verzendkosten | Garantie | Verkooppunten | In ontwikkeling... | Links | Sitemap | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu