3D-modelbouw


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


1504 Wisselstandsein

Producten > 1:22,5-artikelen > Verkeersarmaturen

VorigePlayVolgende
VorigePlayVolgende

Beschrijving
Het wisselstandsein (afgekort WSS) wordt bij GVB in Amsterdam gebruikt om de wisselstand aan te geven. De trajecten waar deze seinen worden toegepast zijn de Amstelveenlijn (tramlijn 5 en sneltram 51) en naar IJburg (tramlijn 26).

Het wisselstandsein kan 4 standen tonen, te weten:
Blauwe streep diagonaal naar links = rijweg is ingesteld op linksaf
Blauwe streep verticaal = rijweg is ingesteld op rechtdoor
Blauwe streep diagonaal naar rechts = rijweg is ingesteld op rechtsaf
Rode cirkel of uit = wissel is niet veilig te berijden

De rode cirkel dient als een stoptonend sein. Indien deze brandt mag het wissel niet worden bereden. Indien er geen enkele stand getoond wordt, betekend dit dat het wissel niet goed aan ligt of dat de wisselaansturing defect is. Ook in dit geval mag het wissel niet worden bereden.

Het schaalmodel
De wisselstandseinen in schaal 1:22,5 hebben een wanddikte van 0,7 mm. Ze worden geprint in het materiaal Polyamide en vervolgens geschilderd in de kleur RAL 9005 (Gitzwart). De WSS is voorzien van 21 smd-led’s (12x blauw en 9x rood). De werkspanning is 12-20 Volt. De WSS is beveiligd tegen verkeerd aansluiten en kan zowel op gelijkspanning, als wisselspanning aangesloten worden.worden met de grootste zorg handmatig nabewerkt. Hierdoor is het mogelijk dat er kleine nuanceverschillen optreden tussen de modellen.

Het materiaal Polyamide is een redelijk sterk materiaal en geschikt voor buitengebruik. De verflagen zijn beschermd met een laag vernis. Bij buitengebruik kan de vernislaag sneller verouderen, wat de onderliggende verflagen negatief kan beïnvloeden.

Bouwbeschrijving
Voor het plaatsen van de wisselstandseinen op uw modelbaan zijn een drietal mogelijkheden:
1. De WSS kan worden geleverd met een messing paaltje, met een diameter van 4 mm (artikelnr. 1550). Dit paaltje is Verkeersgrijs (RAL 7042) geschilderd en is 20 mm langer uitgevoerd, dan dat deze boven uw modelbaan dient uit te steken. Het paaltje kan hierdoor in een gaatje van 4 mm gestoken worden, welke u vooraf in uw modelbaan moet boren. Indien u geen gaatje in uw modelbaan wilt boren, dan kan er als alternatief een voetstuk geleverd worden, waar het paaltje in geschoven kan worden. Hiervoor dient u het paaltje dan wel 20 mm in te korten;
2. De WSS kan geleverd worden met een in Polyamide uitgevoerd getrapt paalje, met een diameter van 4 mm aan de bovenzijde en 6 mm aan de onderzijde (artikelnr. 1551). Dit getrapte paaltje is in zwart met witte strepen geschilderd en is 20 mm langer uitgevoerd, dan dat deze boven uw modelbaan dient uit te steken. Het getrapte paaltje kan hierdoor in een gaatje van 6 mm gestoken worden, welke u vooraf in uw modelbaan moet boren. Indien u geen gaatje in uw modelbaan wilt boren, dan kan er als alternatief een voetstuk geleverd worden, waar het paaltje in geschoven kan worden. Hiervoor dient u het paaltje dan wel 20 mm in te korten;
3. Indien u meerdere verkeerslichten op één paaltje wilt plaatsen, of een verkeerslicht hoger wilt plaatsen, dan kunt u ervoor kiezen om het negenoog te plaatsen op een enkele, dubbele of driedubbele paalsok (artikelnrs. 1552, 1553 resp. 1554). Deze paalsokken zijn uitgevoerd in Polyamide en zwart geschilderd. Ze kunnen geplaatst worden op zowel het messing paaltje, als op het getrapte paaltje.

Aansluitschema bedrading
Grijs: gezamenlijke plus (+)
Bruin: wisselstand linksaf (-)
Blauw: wisselstand rechtdoor (-)
Paars: wisselstand rechtsaf (-)
Rood: stoptonend sein (-)

Digitale decoder

Het wisselstandsein kan aangestuurd worden met een digitale functiedecoder.

Homepage | Winkel | Producten | Prijslijst | Downloads | Hoe werken wij | Waar staan wij voor | Hoe kunt u ons bereiken | Hoe kunt u bij ons bestellen | Verzendkosten | Garantie | Verkooppunten | In ontwikkeling... | Links | Sitemap | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu